Vroeger, toen webinars nog een zeldzaamheid waren, toen deden we ze altijd live mee. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Webinars worden ook vaak nog in de replay bekeken, ook wel on demand genoemd. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van live en replay en wat jij kunt doen om voor beide opties een interessant webinar te maken.

We kunnen tegenwoordig webinars binge watchen, als we willen. Er is veel aanbod en we zijn kieskeurig aan het worden. Onze doelgroep verwacht meer kwaliteit (inhoudelijk en technisch) en doet alleen mee aan een webinar als we het echt echt interessant en belangrijk vinden. Belangrijk dus om een webinar zo te maken dat het zowel live als in de replay interessant is.

Een juiste mix van inhoud en interactie

Dit doe je door een goede mix van (inhoudelijk) goede content en voldoende interactie te bieden. Als je die mix weet te vinden, dan bied je de mensen die live meedoen de meerwaarde van het ‘live meedoen’. Je stelt hen in de gelegenheid vragen te stellen via de chat en polls te beantwoorden. De keerzijde daarvan is dat je webinar voor de replay minder interessant wordt als het vooral een Q&A is. Al helemaal als de live gestelde vragen niet leven onder de doelgroep die je wilt bereiken.

De indeling van een gemiddeld webinar…

Wij denken dat het beste resultaat behaald wordt als je tijdens je webinar in blokken werkt. Een webinar duurt doorgaans 40 tot 60 minuten. Na het intro van het webinar (5 minuten) wordt vaak een blok van zo’n 20 minuten inhoud behandeld, waarin de expert het thema van het webinar uitdiept. Na 20 minuten behandelen we de eerste vragen, die doorgaans tijdens dat eerste blok gesteld worden. Stel dat je dit 10 minuten de tijd gunt, mits de vragen relevant zijn en een niet te gedetailleerd antwoord vergen. Vaak wordt dan een tweede blok inhoud en verdieping gedaan, gevolgd door een eventuele tweede serie vragen.

Het tijdstip van uitzenden…

Het tijdstip van je webinar is nogal bepalend voor de hoeveelheid live kijkers die je krijgt. Bedenk je vooral wat jouw doelgroep kenmerkt en wanneer voor je doelgroep het geschikt moment is om met je webinar mee te doen. Zeker als je de input van je doelgroep nodig hebt voor een succesvol webinar, moet je zorgen dat je die op het juiste moment plant.