Webinars, we zien ze al geruime tijd gebruikt worden. Webinars geven is een effectieve en leuke manier om met je boodschap jouw doelgroep te bereiken. Inmiddels hebben veel organisaties en ondernemingen webinars omarmd en maakt het deel uit van de doorlopende communicatie- en marketing-activiteiten.

Een webinar geven kun je in verschillende situaties doen. We definiëren op hoofdlijnen drie doelen om webinars te geven.

  • Marketing
  • Interne- en keten-communicatie
  • Training

Webinars voor marketing

Webinars voor marketing worden vaak ingezet om de expert-status en gunfactor te verdienen bij de doelgroep. Dit doe je door in de vorm van een webinar waardevolle content aan te bieden. We spreken dan ook over contentmarketing. Als jouw doelgroep je webinar kijkt en dit waardeert, dan is de kans groot dat ze bij je terugkomen als daar aanleiding voor is.

Webinars voor interne communicatie

Webinars voor interne communicatie zien we vooral bij grotere organisaties en ondernemingen, vooral als die meerdere vestigingen hebben. Het geven van webinars levert daar voordeel op omdat er veel minder gereisd hoeft te worden. Dit kunnen klassieke webinars zijn, maar ook regelmatig zijn dit live uitzendingen  van bijeenkomsten waar kennis gedeeld wordt. Denk hierbij aan een periodieke business-updates, de CEO die zijn medewerkers wil toespreken  et cetera.

Webinars voor training en coaching

Training via live video komt steeds vaker voor. Ook hier zijn veel voordelen te vinden. Het voorkomt reistijd, het is niet milieu-belastend, kosten voor een locatie. Ook is het is veel gemakkelijker om een training flexibeler en vaker te geven. Je hoeft met een heel aantal praktische dingen geen rekening te houden.

 

De vorm van webinars

De term webinar is een samentreksel van WEBcast en semINAR. Ooit ontstaan in collegezalen om het bereik van de hoogleraar uit te breiden. Geholpen door o.a. technologische ontwikkeling en platforms als Youtube en Facebook zijn webinars ook populair geworden voor marketing. Er werden ook speciale webinarplatforms ontwikkeld waarop je ‘live kunt gaan’ speciaal geoptimaliseerd voor het geven van webinars. Zo zijn er functies ingebracht voor het tonen van een presentatie en functies als Question Box, Chat & Polling (vraag-en-antwoord). Interactie werd steeds belangrijker, zeker sinds webinars heel populair zijn voor contentmarketing.

In 2018 begon te de trend om webinars de vorm van een talkshow te geven, met meer personen voor de camera. Eén persoon is de host en er zijn één of meer experts aan tafel die een onderwerp uitdiepen, samen met de kijkers. Het accent ligt niet meer op het vertonen van veel dia’s, maar juist op het gesprek, de inhoudelijke conversatie. Het gesprek tussen de host en expert, maar ook het gesprek tussen de kijker en de mensen in de studio.