Webinars zijn ontstaan in de collegezalen van universiteiten. Dit was nog voordat ieder huishouden in Nederland voldoende bandbreedte had om via het internet video te kijken en ook nog voordat we 4G hadden en een smartphone. Universiteiten waren de één van de eersten die wel een behoorlijke bandbreedte hadden, er moesten natuurlijk veel studenten tegelijk online kunnen zijn.

Daar ontstond de mogelijkheid om te streamen. Niet in de kwaliteit die wij nu kennen, maar dat maakte niet zoveel uit. Het werd als een groot voordeel gezien dat een hoogleraar op de ene universiteitslocatie een seminar kon geven aan studenten op een andere locatie. Een WEBcast van een SEMinar dus. Trek beide woorden samen en het webinar is geboren.

Nadat webinars enkele jaren op die werden ingezet, ontstond de mogelijkheid voor consumenten om (live) video te kijken. Doordat bandbreedtes van internetaansluitingen bij woningen steeds groter werden, en door de komst van 4G is dat in een stroomversnelling geraakt. Videoplatform YouTube kwam razendsnel op en ook Facebook begon na verloop van tijd met live video.

En zoals dat vaak gaat; als er kansen liggen, dan speelt de commerciële markt daarop in. Webinars bleken een goede manier om je doelgroep te bereiken, ook voor ondernemers die daarmee hun product of dienst willen aanbevelen. Door webinars te geven waarin waardevolle content wordt gedeeld. Bij zo’n webinar worden e-mailadressen verzameld, aanbiedingen gedaan en wordt informatie van de doelgroep opgehaald. Het blazoen van webinars heeft in deze periode ook wel een krasje opgelopen. Kijkers ervoeren deze webinars als ‘trucje’ en vonden minder waarachtig en eerlijk dan ze zouden willen. Webinars werden op een geslepen manier in elkaar gezet en bijvoorbeeld het principe van Fear Of Missing Out (FOMO) werd veelvuldig toegepast; als je voor het eind van het webinar de hele training aanschafte, dan kreeg je 50% korting.

Om zo’n webinar te kunnen geven waren webinarplatforms nodig. Men wil immers mailadressen verzamelen, polls doen en chatten met de kijkers. In die periode ontstonden platforms als GoToWebinar, WebinarJam enzovoort. Deze platforms werden zo gemaakt dat ze gebruik maakten van een webcam en een microfoon (vaak geïntegreerd in een laptop). Maar vooral werden er destijds enorm veel slides (dia’s) gepresenteerd. We zagen webinars voorbij komen met meer dan 100 dia’s. Het webinar was eigenlijk één grote presentatie, er kwam weinig interactie met de kijker aan te pas.

Rond 2018 begonnen webinars nog meer populair te worden en ook een andere vorm te krijgen. Contentmarketing kreeg steeds meer het doel om op een authentieke manier verbinding te leggen tussen de aanbieder en de doelgroep, het doel is om een duurzame relatie te leggen. Met een webinar verdien je de expert-status en de gunfactor. Trucjes worden gelukkig achterwege gelaten. Ook de vorm van het webinar veranderde rond deze periode. De vele dia’s verdwenen uit beeld en steeds vaker kwamen er meerdere personen in beeld die samen een gesprek voeren en daarbij de kijker betrekken. Wij noemen dit het talkshow-model. Ook werd de (technische) kwaliteit van het webinar belangrijker. Geluid was altijd al belangrijk, maar nu de camera steeds vaker gebruikt werd, moest ook deze van bovengemiddelde kwaliteit zijn.

Ook worden steeds vaker uitgebreidere studio’s gerealiseerd. Een talkhow met meerdere mensen aan tafel is het best uit te zenden met meer dan één camera. Gelukkig is het tegenwoordig heel eenvoudig om meerdere camera’s te bedienen vanaf één computer. De tijd dat je een hele tafel vol ingewikkelde hardware nodig had, die is voorbij.